14/01/25

Nouvelles obligations pour l'employeur en cas de transfert d'entreprise

Op 17 december 2024 heeft de Nationale Arbeidsraad een nieuw artikel 15/2 toegevoegd aan cao nr. 32bis. Met deze wijziging wensen de sociale partners de betrokken werknemers(vertegenwoordigers) op een meer kwalitatieve en efficiënte wijze te informeren en te raadplegen. 

A. Nieuwe verplichtingen

a.    Mededelingsplicht
 

i.    Principe

Tijdens de procedure voor een overgang van onderneming krachtens overeenkomst, moet de werkgever/overdrager op verzoek van de betrokken werknemers(vertegenwoordigers), voortaan de inhoud van de informatie en raadpleging meedelen aan de nieuwe werkgever. Dit doet geen afbreuk aan het feit dat de nieuwe werkgever op zijn beurt zijn eigen personeel (via de relevante overlegorganen) zal informeren over de overgang van onderneming.

ii.    Content 

De informatie en raadpleging die wordt bedoeld omvat enerzijds de informatie die n.a.v. een overgang van onderneming aan de ondernemingsraad, de vakbondsafvaardiging of het comité wordt meegedeeld. Deze informatie betreft de factoren die aan de oorsprong liggen van de overgang van onderneming en die ze verantwoorden, en de sociale, financiële en economische gevolgen ervan. Anderzijds gaat het ook over de inhoud van de raadpleging met dezelfde overlegorganen over o.a. de middelen die moeten worden aangewend om ontslagen en mutaties te vermijden. 

Bij afwezigheid van enig overlegorgaan, gaat het louter over de informatie die overeenkomstig artikel 15bis (nu artikel 15/1) van cao nr. 32bis wordt meegedeeld aan de betrokken werknemers. 
 

b.    Uitnodigingsplicht 


Daarnaast zal de werkgever/overdrager de nieuwe werkgever ook moeten uitnodigen om zich aan de betrokken werknemers voor te stellen. 

B. Tijdstip nieuwe verplichtingen

De nieuwe werkgever moet eerst geïdentificeerd worden als de rechtspersoon of natuurlijke persoon die door de overgang de rol van werkgever overneemt voor de betrokken werknemers. De werknemer(vertegenwoordigers) kunnen dus pas een verzoek indienen zodra de identiteit van die nieuwe werkgever definitief is vastgesteld.

Van zodra het verzoek door de werknemers(vertegenwoordigers) is gedaan, moet de werkgever/overdrager tijdig de inhoud van de informatie (en raadpleging) meedelen. Het is daarvoor irrelevant of de nieuwe werkgever al dan niet positief reageert op de vraag tot uitnodiging om zich voor te stellen. 

De mededeling van de informatie moet tijdig gebeuren, dat is tijdens de informatie (en raadpleging) van de werknemers(vertegenwoordigers), en vóórdat de overgang krachtens overeenkomst plaatsvindt.

Ook de uitnodiging van de overnemer/nieuwe werkgever moet tijdig en in ieder geval voor de overgang krachtens overeenkomst gebeuren.

C. Inwerkingtreding

De nieuwe informatieverplichting treedt in werking op1 februari 2025.

D. Actie voor werkgevers

Werkgevers zullen tijdens een informatie- en raadplegingsprocedure rekening moeten houden dat de werknemersvertegenwoordigers dergelijk verzoek kunnen instellen, met als gevolg dat ze tijdig en dus vóór de overgang van de onderneming de inhoud van de informatie en raadpleging moeten meedelen aan de overnemer/nieuwe werkgever en deze ook moeten uitnodigen om zich voor te stellen. 

dotted_texture