Na enkele jaren strijd voor de rechtbanken heeft het Hof van Beroep te Brussel geoordeeld dat een Chinese domeinnaam piraat 10.200 .eu domeinnamen moet vrijgeven. Omdat deze domeinnamen geregistreerd werden in strijd met de rechten van derden sprak het Hof de ontbinding uit van de registratieovereenkomsten, zodat de domeinnamen binnenkort weer ter beschikking komen van het publiek.
Eind 2005 opende eindelijk het Europees domein waar domeinnamen met de extensie “.eu” geregistreerd kunnen worden. Het Europees register, de Belgische vzw EURid, zorgde voor een stapsgewijze opening van het .eu domein. Eerst kregen de merkhouders voorrang om ‘hun’ domeinnaam te registeren en vervolgens de houders van andere intellectuele rechten, zoals handelsnamen en vennootschapsnamen. Pas daarna werd het .eu register opengesteld voor eenieder en sindsdien geldt de regel “wie eerst komt, eerst maalt”. Dit betekent dat iedereen die in de EU gevestigd is gelijk welke domeinnaam kan laten registreren op voorwaarde dat die naam nog niet door iemand anders werd geregistreerd.
In de periode waarin merkhouders en houders van andere intellectuele rechten voorrang hadden, dienden zij bij EURid een dossier in te dienen waaruit hun rechten bleken. Wanneer het dossier niet helemaal in orde was, weigerde EURid over te gaan tot de registratie van de gevraagde domeinnaam. De betrokken naam werd vrijgegeven en kon dan door eender wie geregistreerd worden.
Zo ging de Chinese vrouw Zh. over tot het registreren van 10.200 domeinnamen in het “.eu” domein. Zij registreerde namen waarvan de registratie door het Europees register EURid eerst was afgewezen omdat het dossier van de aanvrager niet helemaal in orde was. Vervolgens trachtte mevrouw Zh. de domeinnamen te verkopen aan de eerste aanvrager wiens aanvraag dus door EURid was afgewezen. Mevrouw Zh. kreeg snel 500 EUR of meer voor een domeinnaam waarvoor zij slechts een tiental EUR had betaald.
Omdat zoveel mensen zich benadeeld voelden, besloot EURid als domeinnaamregister de zaak aan de rechtbank voor te leggen. EURid vroeg dat de rechtbank de registratieovereenkomst voor de 10.2000 domeinnamen zou ontbinden omdat deze domeinnamen geregistreerd waren in strijd met de rechten van derden en omdat de algemene voorwaarden en de Europese Verordening ter zake het verbod bevatten om domeinnamen te registreren in strijd met de rechten van derden.
De rechtbank van eerste aanleg en het hof van beroep gaven EURid gelijk en spraken de ontbinding uit van de 10.200 registratieovereenkomsten. De domeinnamen komen dus binnenkort weer ter beschikking van het publiek, zodat de benadeelde derden alsnog hun .eu domeinnaam kunnen laten registreren.