15/07/19

De sociale partners verhogen het quotum voor vrijwillige overuren

In 2017 heeft de wetgever het systeem van vrijwillige overuren ingevoerd. Door de aanname van CAO nr. 129, maken de sociale partners deze regeling nu aantrekkelijker voor zowel werknemers als werkgevers.

Wat is het systeem van vrijwillige overuren?

De wet van 5 maart 2017 betreffende werkbaar en wendbaar werk creëerde de mogelijkheid voor werknemers om vrijwillig maximaal 100 overuren per kalenderjaar te presteren.

Het akkoord van de werknemer dient schriftelijk vastgesteld te worden voor een hernieuwbare periode van zes maanden. Het akkoord moet uitdrukkelijk en voorafgaandelijk aan de betrokken periode worden gesloten.

Na het sluiten van de overeenkomst kan de werkgever de werknemer vragen om overuren te presteren, met inachtneming van de maximale arbeidsduurgrenzen van 11 uur per dag en 50 uur per week.

De werkgever dient verder geen enkele formaliteit te vervullen vooraleer een overuur gepresteerd kan worden, noch dient de noodzaak voor deze overuren gemotiveerd te worden.

Vrijwillige overuren geven recht op de betaling van het gebruikelijke overloon, namelijk 50%, dan wel 100% voor de uren die op zon- of feestdagen worden gepresteerd, voor zover de wettelijke overloongrenzen worden overschreden.

Voor dergelijke overuren moet er evenwel geen compenserende inhaalrust worden toegekend.

Wat hebben de sociale partners nu veranderd?

Vóór de goedkeuring van CAO nr. 129 betreffende vrijwillige overuren was het quotum voor vrijwillig overwerk vastgesteld op 100 uur per kalenderjaar.

Sinds 23 april 2019 is dit quotum verhoogd van 100 naar 120 uur per kalenderjaar.

Deze wijziging belet de sociale partners niet om het maximum aantal vrijwillige overuren per kalenderjaar op sectoraal niveau verder te verhogen. Artikel 25bis van de Arbeidswet van 16 maart 1971 biedt de paritaire comités immers de mogelijkheid om het aantal vrijwillige overuren te verhogen tot 360 per kalenderjaar.

Te onthouden?

Sinds 23 april 2019 kan een werkgever een werknemer vragen om tot 120 vrijwillige overuren per kalenderjaar te werken, op voorwaarde dat de werknemer vooraf zijn schriftelijke toestemming hiervoor heeft gegeven.

Een werkgever die gebruik wil maken van de flexibiliteit van de vrijwillige overurenregeling dient dus schriftelijke overeenkomsten te sluiten (en te vernieuwen) met werknemers die bereid zijn om overuren te presteren.


Bron: CAO nr. 129 van 23 april 2019 betreffende vrijwillig overuren, www.cnt-nar.be

dotted_texture