Portalus logo

Uit handen geven van jongeren - Een nieuwe benadering? (1u)

On Demand

Webinar
dotted_texture

About the webinar

In deze aflevering van de Tafel van Lex wordt de juridische maatregel ‘uit handen geven van jongeren’ besproken. Tafelgenodigden mr. Chantal Van den Bosch, magistraat Christian Denoyelle en directeur Luc Vancraenenbroeck van het Vlaams detentiecentrum in Beveren beantwoorden en becommentariëren, met behulp van veel praktijkinzichten, de vragen en stellingen van moderator Dirk Leestmans.

Het 'uit handen geven van jongeren' is een uitzonderlijke en ingrijpende maatregel waarbij een minderjarige wordt overgedragen naar het volwassen strafrechtssysteem. Deze maatregel kan van toepassing zijn wanneer een minderjarige wordt beschuldigd van zeer ernstige misdaden, zoals moord, doodslag, verkrachting met dodelijke afloop, terrorisme, of andere ernstige gewelddadige delicten. Het idee hierachter is dat bepaalde misdaden dermate ernstig zijn dat de minderjarige dader als volwassene wordt behandeld tijdens het strafproces en, indien schuldig bevonden, ook wordt bestraft volgens het volwassen strafrecht.

Het 'uit handen geven van jongeren' is en blijft een gevoelig onderwerp. Het roept discussies op over de mate van verantwoordelijkheid en volwassenheid van de minderjarige dader, evenals over de effectiviteit en ethiek van dergelijke juridische procedures.

Voorafgaand aan het nemen van deze maatregel wordt vaak een uitgebreid multidisciplinair onderzoek uitgevoerd. Sociale diensten, medisch psychologen en kinder- en jeugdpsychiaters kunnen hierbij betrokken zijn. Dit onderzoek is bedoeld om de persoonlijkheid, ontwikkeling en eventuele omstandigheden van de minderjarige grondig te beoordelen voordat de beslissing wordt genomen.

Is er sprake van een nieuwe, alternatieve benadering waarbij de nadruk ligt op de persoonlijke ontwikkeling en rehabilitatie van de jongere, in plaats van strikt te focussen op de gepleegde misdrijven? Wat is de effectiviteit van rehabilitatie ten opzichte van de traditionele strafrechtelijke benadering? En hoe kan de samenleving het beste omgaan met jeugdige delinquenten?

Docenten

mr. Chantal Van den Bosch - Jeugdadvocaat, balie Antwerpen | dhr. Christian Denoyelle - Jeugdrechter, rechtbank Antwerpen | dhr. Luc Vancraenenbroeck - Directeur van het Vlaams detentiecentrum | Moderator: Dirk Leestmans - Justitiejournalist

Thema's

Volgende onderwerpen worden besproken:

  • Wat zijn de huidige cijfers?
  • De ethiek van dergelijke juridische procedures?
  • Wat is de effectiviteit van rehabilitatie?
  • Hoe kan de samenleving het beste omgaan met jeugdige delinquenten
  • Hoe ziet de verdere evolutie eruit?

Over de sprekers

mr. Chantal Van den Bosch - Advocate jeugdrecht, balie Antwerpen

  • Chantal Van den Bosch startte in 1981 met haar gerechtelijke studies. Ze is ondertussen reeds 37 jaar advocate, aangesloten bij de Balie in Antwerpen waar ze haar eigen advocatenkantoor heeft.

dhr. Christian Denoyelle - Jeugdrechter, balie Antwerpen.

  • Christian Denoyelle studeerde rechten aan de Universiteit van Leuven. Na zijn studies begon hij als advocaat en richtte zijn eigen advocatenkantoor op. Ondertussen is hij al 20 jaar magistraat waarvan 17 jaar als jeugdrechter.

dhr. Luc Vancraenenbroeck - Directeur Vlaams detentiecentrum

  • Luc startte zijn loopbaan als opvoeder in de gemeenschapsinstelling van Mol. Hij is ondertussen sinds de oprichting in 2009 directeur van het Vlaams detentiecentrum in Beveren.

Dirk Leestmans - Justitiejournalist bij VRT NWS.

  • Dirk Leestmans is een ervaren VRT-journalist die reeds vele jaren op een kritische wijze het reilen en zeilen in de juridische wereld van nabij volgt, ook als medewerker van De Juristenkrant. Hij is o.a. bekend van de bekroonde Panorama uitzending over Jonathan Jacob (samen met Caroline Van den Berghe).

    Dirk Leestmans won tevens de tweede Persprijs Orde van Vlaamse Balies met de Panorama-uitzending “Euthanasie in de gevangenis” over geïnterneerde Frank Van Bleeken die euthanasie vroeg als uitweg voor zijn uitzichtloze situatie. "Het is een sterke, beklijvende, goed gedocumenteerde reportage in een heldere stijl over de gebrekkige behandeling van geïnterneerden in het Belgische rechtssysteem én over het euthanasievraagstuk." (bron: OVB - persbericht)
    Dirk Leestmans werd in 2023 opnieuw genomineerd voor de OVB persprijs.

More Trainings & Events

Lydian logo

Lydian Webinar Marketing and GDPR in the New…

On Demand

Webinar
ABILWAYS logo

De-risking

17 Dec

Training
Transparency International Belgium logo

Using Technology and AI to enhance ethics, co…

28 Nov

Training
dotted_texture