In onze vorige Nieuwsbrief 2012/08 – Milieurecht werd u reeds op de hoogte gebracht van de introductie van het instrument van de minnelijke schikking in het milieuhandhavingscontentieux. Eveneens werd meegedeeld dat het voor de verdere uitwerking van dit instrument nog even wachten was op een uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering. Met het Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2012 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake het milieubeleid (B.S. 13.08.2012) wordt het wachten beloond.
In het Milieuhandhavingsbesluit wordt een nieuw artikel 75/1 en 75/2 ingevoegd waarin het toepassingsgebied, de betalingstermijn en de modaliteiten van de minnelijke schikking inzake milieu-inbreuken en –misdrijven bepaald wordt.
1. Toepassingsgebied
Inzake milieu-inbreuken kan de gewestelijke entiteit (i.e. AMMC) enkel een minnelijke schikking voorstellen indien ze van mening is dat volgens het verslag van vaststelling onmiskenbaar vaststaat dat de overtreder de milieu-inbreuk heeft gepleegd.
Ook bij milieumisdrijven is vereist dat AMMC van oordeel is dat op basis van de vaststellingen in het proces-verbaal onmiskenbaar vaststaat dat de overtreder het milieumisdrijf heeft gepleegd. Daarenboven mag het milieumisdrijf geen zware aantasting van het leefmilieu inhouden.
Let wel, wat betreft milieumisdrijven kan AMMC geen minnelijke schikking voorstellen in de volgende gevallen:
- als het proces-verbaal verschillende milieumisdrijven heeft vastgesteld;
- als aan de overtreder voor hetzelfde milieumisdrijf al eerder een minnelijke schikking of alternatieve bestuurlijke geldboete werd opgelegd, dan wel een strafrechtelijke veroordeling is gevolgd (‘non bis in idem’);
- als het proces-verbaal melding maakt van ernstige fysieke of materiële schade aan derden.
2. Betalingstermijn
Het bedrag van het voorstel tot minnelijke schikking moet zowel bij milieu-inbreuken als –misdrijven binnen de 3 maanden betaald worden. Zoals reeds gezegd, kan bij gebreke aan een tijdige betaling immers de normale procedure tot het opleggen van een bestuurlijke geldboete alsnog verder gezet worden.
3. Modaliteiten
Het voorstel tot minnelijke schikking wordt door AMMC per aangetekende brief met ontvangstbewijs aan de overtreder gericht. Het omvat minstens:
- het verslag van vaststelling of proces-verbaal met het notitienummer;
- de vastgestelde milieu-inbreuk of het vastgestelde milieumisdrijf, inclusief de geschonden regelgeving;
- de decretale grondslag voor de toepassing van een voorstel tot minnelijke schikking;
- de voorgestelde geldsom, alsook de betalingstermijn en de wijze van betaling;
- de gevolgen wanneer het de voorgestelde geldsom niet tijdig wordt betaald.