08/10/24

Nieuwe tarieven voor registratierechten en successierechten - België

Sinds de Belgische parlementsverkiezingen van afgelopen mei en de vorming/onderhandeling van nieuwe regionale regeringen stellen we een dalende trend vast in de registratie- en successierechten in België (de registratie- en successierechten zijn grotendeels een bevoegdheid van de gewesten).

Waals Gewest 

Op 12 september stelde de nieuwe Waalse regering nieuwe belastingmaatregelen voor, waaronder een aanpassing van de registratie- en successierechten.

Vanaf 1 januari 2025 wordt het tarief voor de aankoop van de enige en eigen woning aanzienlijk verlaagd. Het daalt van 12,5% (het huidige standaardtarief) naar 3%.

Bovendien plant de Waalse regering een aanzienlijke verlaging van de successie- en schenkingsrechten. De verlaagde tarieven zouden van toepassing zijn vanaf 1 januari 2028. Als bijlage vindt u de door de regering meegedeelde tabellen met de nieuwe tarieven voor successierechten en schenkingsrechten op onroerende goederen.

Vlaams Gewest

Op maandag 30 september presenteerde de nieuwe Vlaamse regering haar politiek akkoord aan het Vlaams Parlement.

De nieuwe regering wil er een evenredig en rechtvaardig belastingbeleid op nahouden, met aandacht evenwel voor een gezond begrotingskader. Concreet wil de regering belastingverlagingen doorvoeren die gericht zijn op kleine en middelgrote vermogens, gecompenseerd door besparingen en nieuwe belastingen voor de grotere vermogens.

Vanaf 1 januari 2025 zal het tarief van het verkooprecht voor de enige en eigen woning dalen van 3% (het huidige standaardtarief) naar 2%.

Ter compensatie wordt het tarief van de registratierechten voor beroepskopers verhoogd: het huidige tarief van 4% wordt tijdens de nieuwe legislatuur verhoogd naar 6%.

Wat de successierechten betreft, is een algemene verlaging gepland voor kleine en middelgrote nalatenschappen. De nieuwe regering heeft nog geen preciezere cijfers voorgesteld. In ieder geval zullen de huidige schenkingsrechten nog steeds aantrekkelijker zijn dan de toekomstige successierechten. Als bijlage vindt u tabellen met de huidige tarieven voor successierechten en schenkingsrechten op onroerend goed.

Parallel met deze belastingverlaging wil Vlaanderen roerende schenkingen aan successierechten onderwerpen als ze belastingvrij zijn gebeurd gedurende de 5 jaar voorafgaand aan het overlijden van de schenker (de zogenaamde verdachte periode). Dit zou een verhoging betekenen van 3 naar 5 jaar, zoals in Wallonië.

Regio Brussel

Op Brussels niveau is er, in afwachting van een meerderheidscoalitie, nog geen beslissing genomen.

Wordt vervolgd.

dotted_texture