Een wet van 30 augustus 2016 poogt bepaalde aspecten van de uitzendarbeid te moderniseren. Deze wet bevat twee grote luiken : de afschaffing van de “48-urenregel” voor de ondertekening van de arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid en de veralgemening van de elektronische overeenkomst.
1. Moment van ondertekening van de arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid
Voorheen moest de arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid schriftelijk gesloten worden binnen twee werkdagen te rekenen vanaf het tijdstip waarop de uitzendkracht in dienst treedt.
Voortaan wordt de termijn waarbinnen de overeenkomst moet getekend worden ingekort: de arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid moet schriftelijk gesloten worden vanaf de indiensttreding van de uitzendkracht.
De wet schaft bijgevolg de zogenaamde “48-urenregel” af.
Met deze wet heeft de regering een einde willen stellen aan de rechtsonzekere toestand voor de uitzendkracht. De uitzendkracht die een uitzendopdracht aanvaardde en zich onmiddellijk naar de gebruiker begaf, had immers geen enkel bewijs van zijn arbeidsvoorwaarden en loon.
2. Sanctie bij gebreke aan ondertekening binnen de wettelijke termijn
Voorheen was de sanctie voor een niet-tijdige ondertekening een automatische herkwalificatie van de arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid in een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur met de gebruiker.
Dit principe blijft voortaan behouden, maar de sanctie zal niet toegepast worden indien de vier volgende voorwaarden cumulatief vervuld zijn:
- de bedoeling van de partijen om een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid te sluiten, werd schriftelijk vastgesteld op het moment van de eerste aanwerving van de uitzendkracht door het uitzendbureau;
- het uitzendbureau heeft een ontwerp van elektronische arbeidsovereenkomst gezonden aan de uitzendkracht vooraf aan zijn indiensttreding;
- de uitzendkracht heeft zijn prestaties aangevangen bij de gebruiker op het overeengekomen tijdstip;
- het uitzendbureau heeft uiterlijk bij de aanvang van de prestaties van de uitzendkracht bij de gebruiker een Dimona-aangifte gedaan.
3. Elektronische arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid
De laatste wijziging betreft de veralgemening van de elektronische arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid.
De regering wenst het gebruik van dit soort overeenkomsten te stimuleren, omdat dit meerdere voordelen zou hebben: administratieve vereenvoudiging voor de ondernemingen, gemak voor de werknemers, enz.
Voortaan laat de wet de elektronische ondertekening toe, op voorwaarde dat deze handtekening wordt gedaan:
- hetzij, met een gekwalificeerde elektronische handtekening of een gekwalificeerd elektronisch zegel;
- hetzij, met een andere elektronische handtekening die toelaat de identiteit van de partijen, hun instemming en het behoud van de integriteit van die overeenkomst te verzekeren. In geval van betwisting, dient het uitzendbureau de naleving hiervan te bewijzen.
We merken tenslotte op dat een exemplaar van de elektronische arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid moet bewaard worden bij de verlener van de elektronische dienst of het uitzendbureau zelf als zij, voor eigen rekening, een dergelijke dienst uitbaat.
Bron : Wet van 30 augustus 2016 tot wijziging van artikel 8 van de wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers, met het oog op de afschaffing van de 48-urenregel en de verruiming van de mogelijkheid om een beroep te doen op elektronische arbeidsovereenkomsten voor uitzendarbeid, B.S. 15 september 2016, p. 62342.