Op 26 mei zijn er federale, regionale en Europese verkiezingen in België. Iedereen die meerderjarig is, heeft stemplicht en opkomstplicht. Maar wat als uw werknemer die dag moet werken? Kan hij dan gaan stemmen? Hoe zit het met het loon? Wat als hij is opgeroepen als voorzitter, bijzitter of secretaris? Is er een verschil tussen de voorzitter, de bijzitter en de secretaris in een kies- en telbureau? Wat als er één van uw werknemers verkozen wordt? Laten we een kijkje nemen.
Kan uw werknemer tijdens zijn werkdag gaan stemmen?
Als uw werknemer wil gaan stemmen, kan u hem als werkgever een vrije dag geven of kunt u hem toestemming geven om even van het werk afwezig te zijn om te gaan stemmen. De werknemer kan ook iemand anders een volmacht geven, zodat de andere persoon gemachtigd is om namens hem te stemmen. Dit is alleen mogelijk als u als werkgever via een certificaat bevestigt dat de aanwezigheid van de werknemer op het werk absoluut vereist is.
Heeft uw werknemer recht op een vergoeding bij het stemmen tijdens de werkuren?
Als uw werknemer tijdens de werkuren afwezig is om te stemmen, hoeft u als werkgever hem niet te betalen. De werknemer heeft geen recht op loon in een situatie waarin hij zijn stem gaat uitbrengen.
Wat als uw werknemer is opgeroepen als voorzitter, bijzitter of secretaris van een kies- of telbureau?
Als uw werknemer is opgeroepen om voorzitter, bijzitter of secretaris te zijn, heeft hij het recht om afwezig te zijn op het werk.
De bijzitter in een hoofdstembureau of een stembureau kan afwezig zijn zolang zijn taken dit vereisen. Gedurende deze tijd hebben deze bijzitters recht op hun loon.
De afwezigheid van het werk van de voorzitter en de secretaris in een stembureau wordt niet vergoed. De bijzitter in secundaire stembureaus wordt evenmin vergoed.
Als de werknemer een geldige reden heeft, kan hij worden vrijgesteld van zijn burgerplicht. U als werkgever kan hem een certificaat geven om te bewijzen dat hij op het werk aanwezig moet zijn.
Wat als één van uw werknemers wordt verkozen op 26 mei?
Wanneer een werknemer bepaalde voltijdse mandaten heeft, krijgt hij ambtshalve politiek verlof voor de uitvoering van zijn taken. Dit politieke verlof kan niet worden geweigerd omdat deze mandaten niet cumulatief met zijn taken als werknemer kunnen uitgevoerd worden.
Politiek verlof begint op de dag van de eedaflegging en duurt zolang het mandaat wordt uitgeoefend. Deze periode van politiek verlof is onbetaald, maar de werknemer krijgt een vergoeding voor het uitoefenen van zijn mandaat.