De CAO’s nrs. 144 en 145 van 17 december 2019, maken het mogelijk dat oudere werknemers van bedrijfstakken die ressorteren onder een niet-opgericht PC, ook kunnen genieten van het afwijkende SWT-regime voor lange loopbanen.
Vanaf 1 januari 2020 werden de aanvullende uitkeringen ten laste van de werkgever geherwaardeerd. Ook het grensbedrag van het plafond van het brutoloon voor de berekening van de toeslag werd opgetrokken.
SWT Lange loopbanen
In principe bedraagt de minimumleeftijd om van SWT te kunnen genieten momenteel 62 jaar. Op deze leeftijdsvoorwaarde bestaan een heel aantal uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld voor werknemers met een carrière van minimum 40 jaar als loontrekkende. Voor deze werknemers bedraagt de leeftijdsgrens 59 jaar.
Dit afwijkende regime voor lange loopbanen, stond evenwel enkel open voor zover dit op sectorniveau voorzien was.
Voor de bedrijfstakken die niet onder een opgericht PC ressorteren, voorziet de nieuwe regelgeving thans de mogelijkheid om dit afwijkende regime toe te passen via (i) een bedrijfsCAO, (ii) een toetredingsakte, of (iii) een wijziging van het arbeidsreglement.
Wanneer de werkgever toegetreden is tot de NAR-CAO’s, is SWT mogelijk voor werknemers met een lange loopbaan die:
- indien ontslagen in de periode 2019 – 2020: de leeftijd van 59 jaar bereiken uiterlijk op 31 december 2020 en op het effectief einde van hun arbeidsovereenkomst.
- indien ontslagen in de periode van 1 januari 2021 tot 30 juni 2021: de leeftijd van 59 jaar bereiken uiterlijk op 30 juni 2021 en op het effectief einde van hun arbeidsovereenkomst.
Opgelet, deze nieuwe regeling geldt enkel voor de niet opgerichte paritaire comité’s. Voor die sectoren die ressorteren onder een PC dat niet werkt, is er geen afwijkend regime voor lange loopbanen mogelijk.
Herwaardering bedrijfstoeslag
De bedrijfstoeslag die de werkgever aan de ontslagen werknemer dient te betalen, is gelijk aan de helft van het verschil tussen het nettoloon van de werknemer en het bedrag van de werkloosheidsuitkering.
Het nettoloon van de werknemer wordt berekend op basis van het brutoloon dat begrensd is tot een bepaald bedrag. Vanaf 1 januari stijgt het grensbedrag van het brutoloon van 3.953,88 EUR naar 4.084,55 EUR.
Daarnaast voorziet de regelgeving eveneens de mogelijkheid voor de sociale partners om elk jaar op 1 januari een herwaarderingscoëfficiënt te bepalen om het bedrag van de lopende aanvullende vergoedingen ten laste van de werkgevers aan te passen.
Deze herwaarderingscoëfficiënt bedraagt thans 1,0128.
Concreet betekent dit dat deze coëfficiënt moet toegepast worden op de toeslagen die ingegaan zijn voor 1 januari 2019.
Voor de toeslagen die ingegaan zijn in:
Kwartaal 1 van 2019, is de coëfficiënt 1,0096 ;
Kwartaal 2 van 2019, is de coëfficiënt 1,0064 ;
Kwartaal 3 van 2019, is de coëfficiënt 1,0032 ;
Kwartaal 4 van 2019, is er geen herwaardering.
Te onthouden?
Via een systeem van toetreding, kunnen werkgevers die onder een niet opgericht Paritair Comité vallen, het afwijkend regime van SWT voor lange loopbanen ook op bedrijfsniveau voorzien.
Sinds 1 januari 2020 werd de bedrijfstoeslag ten laste van de werkgever, alsook het grensbedrag van het plafond van het brutoloon opgetrokken.
Bronnen:
Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 144 van 17 december 2019 tot instelling en vaststelling, voor 2019 en 2020, van de procedure van tenuitvoerlegging en van de voorwaarden voor de toekenning van een bedrijfstoeslag in het kader van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag voor sommige oudere werknemers met een lange loopbaan die worden ontslagen en die tewerkgesteld zijn in een bedrijfstak die niet onder een opgericht paritair comité ressorteert
Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 145 van 17 december 2019 tot instelling en vaststelling, voor 2021 en 2022, van de procedure van tenuitvoerlegging en van de voorwaarden voor de toekenning van een bedrijfstoeslag in het kader van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag voor sommige oudere werknemers met een lange loopbaan die worden ontslagen en die tewerkgesteld zijn in een bedrijfstak die niet onder een opgericht paritair comité ressorteert
Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 17/39 tot wijziging en uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 17 van 19 december 1974 tot invoering van een regeling van aanvullende vergoeding ten gunste van sommige bejaarde werknemers indien zij worden ontslagen, Nationale Arbeidsraad.