Seksueel grensoverschrijdend gedrag is in de huidige samenleving een veelvoorkomend misdrijf. Om seksuele misdrijven beter aan te pakken werd het seksueel strafrecht recent hervormd.
Bij fel betwiste zaken kan gebruik worden gemaakt van forensisch sporenonderzoek, DNA-onderzoek en het uitlezen van telefoon- en communicatiegegevens om de waarheid te achterhalen. Er zijn echter vaak situaties waarin er geen getuigen of sporen zijn en dan draait het vaak uit op een woord tegen woord situatie.
Op welke manier wordt de woord tegen woord kwestie ingeschat? Hoe kan een mogelijke verdachte zich voorbereiden op een eerste verhoor bij de politie? Welke cruciale elementen spelen een rol in zedenzaken? Wat is de invloed van de opgerichte zorgcentra voor seksueel geweld? En hoe belangrijk is het om een gespecialiseerd zedenteam in te schakelen bij het eerste verhoor van het slachtoffer en de verdachte? Advocaten mr. Manon Cop en mr. Christine Mussche gaan hierover samen met onderzoeksrechter Goedele Franssens in debat. Zij kregen door moderator Dirk Leestmans een aantal interessante vragen en reflecties voorgelegd.
Docenten
mr. Manon Cop - Advocaat | mr. Christine Mussche - Advocaat | Goedele Franssens - Onderzoeksrechter | dhr. Dirk Leestmans - Justitiejournalist VRT NWS
Thema's
Volgende onderwerpen worden uitgebreid toegelicht:
- De inschatting van de woord tegen woord kwestie
- De voorbereiding op een eerste verhoor bij de politie
- Cruciale elementen in zedenzaken
- De invloed van de zorgcentra voor seksueel geweld
- Het belang van een gespecialiseerd zedenteam bij het eerste verhoor