03/10/13

RSZ-bijdragen op bepaalde vergoedingen

Situatie vóór 1 oktober 2013 - vrijstelling van RSZ-bijdragen

Vóór 1 oktober 2013 werden schadevergoedingen die verschuldigd waren door de werkgever aan de werknemer wegens het niet-naleven van wettelijke, contractuele of statutaire verplichtingen, niet aangemerkt als loon. Het gaat voornamelijk over zogenaamde beschermingsvergoedingen, bv. bij ontslag n.a.v. het neerleggen van een klacht in verband met grensoverschrijdend gedrag of van zwangere werkneemsters.

Ook de uitwinningsvergoeding voor handelsvertegenwoordigers werd uitdrukkelijk uitgesloten uit het loonbegrip, waardoor op deze vergoeding evenmin sociale bijdragen verschuldigd waren.

Wat wel uitdrukkelijk als loon werd aangemerkt en waarop dus sociale bijdragen betaald moesten worden, zijn de volgende vergoedingen:

  • de opzeggingsvergoeding;
  • de beschermingsvergoeding voor de (kandidaat-)personeelsafgevaardigde;
  • de beschermingsvergoeding voor syndicale afgevaardigden; en,
  • de vergoeding overeengekomen bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst in gemeenschappelijk akkoord.

Situatie sinds 1 oktober 2013 - RSZ-bijdragen verschuldigd

Met het KB van 24 september 2013 (BS 27 september 2013) heeft de wetgever de situatie omgekeerd, en heeft hij alle vergoedingen die door de werkgever verschuldigd zijn naar aanleiding van het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, als loon aangemerkt.

Niet onderworpen aan RSZ-bijdragen zijn de vergoedingen die expliciet vermeld zijn in art. 19 van het Uitvoerings-KB bij de RSZ-Wet:

  • de sluitingsvergoeding en de vergoeding verschuldigd in geval van collectief ontslag in overeenstemming met CAO nr. 10;
  • de vergoeding wegens willekeurig ontslag voor arbeiders, op voorwaarde dat het recht ontstaan is vóór 1 januari 2014. In het licht van het eenheidsstatuut wordt deze vergoeding wellicht met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft.

Daarnaast wordt expliciet als loon beschouwd, de vergoeding die (on)rechtstreeks wordt betaald aan een ex-werknemer als gevolg van een binnen een termijn van 12 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst gesloten overeenkomst, op grond waarvan een ex- werknemer zich ertoe verbindt om geen personeel of zelfstandige medecontractanten af te werven van zijn ex-werkgever en/of geen concurrentie te voeren.

Voortaan zult u dus op de uitwinningsvergoeding, op een niet-concurrentievergoeding overeengekomen binnen een termijn van 12 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst en op de meeste vergoedingen naar aanleiding van het beëindigen van de arbeidsovereenkomst sociale bijdragen moeten betalen. De sluitingsvergoeding en de vergoeding voor collectief ontslag blijven (voorlopig) buiten schot. Deze ingreep doet de ontslagkosten in vele gevallen dus stijgen.

dotted_texture