De ministerraad van 30 september 2016 keurde een voorontwerp van wet goed met verschillende bepalingen over de detachering van werknemers.
Dit voorontwerp van wet heeft tot doel de Europese richtlijn 2014/67/EU over de handhaving van richtlijn 96/71/EG betreffende de terbeschikkingstelling van werknemers voor het verrichten van diensten om te zetten in het Belgische arbeidsrecht.
Het ontwerp bestaat uit vier groepen van bepalingen:
1) de bescherming van de werknemer die vanuit België wordt gedetacheerd naar een andere staat van de Europese Economische Ruimte of naar Zwitserland;
2) het begrip detachering en het daarmee samenhangende probleem van de controle van de arbeidsvoorwaarden in de ruime zin;
Het zal voor de inspectiediensten mogelijk worden om aan een werkgever die werknemers naar België detacheert vier types van documenten te vragen:
- een kopie van de arbeidsovereenkomst van de gedetacheerde;
- een overzicht van de werkuren;
- bewijzen van loonbetaling (o.a. respecteren minimumlonen);
- diverse inlichtingen.
Voorafgaand aan de tewerkstelling van de in België gedetacheerde werknemers zal de buitenlandse werkgever een “verbindingspersoon” moeten aanduiden. Deze persoon heeft als opdracht de voor controle benodigde sociale documenten aan de inspectiediensten te bezorgen. De contactgegevens van deze verbindingspersoon zullen moeten worden opgenomen in de Limosa-aangifte. Dit wordt later bij Koninklijk Besluit geregeld.
Bovendien voorziet het voorontwerp dat de inspectiediensten een vertaling van de sociale documenten in één van de landstalen of in het Engels kunnen eisen.
De nieuwe regels zullen een grondigere controle door de inspectiediensten mogelijk maken.
3) specifiek voor de bouwsector: de invoering van een nieuwe hoofdelijke aansprakelijkheid voor loonschulden van de directemedecontractant;
De Loonbeschermingswet bevat al een aantal regelingen inzake hoofdelijke aansprakelijkheid voor loonschulden. Hier zou nu een nieuw regime aan worden toegevoegd, specifiek voor de bouwsector.
De hoofdelijke aansprakelijkheid zou ook in deze nieuwe regeling beperkt zijn tot toekomstige schulden, na kennisgeving door de inspectiediensten, behalve wanneer de hoofdelijk aansprakelijke “niet de nodige voorzichtigheid” aan de dag zou hebben gelegd. Wellicht zal gewerkt worden met een verplichting tot het opnemen van een specifieke clausule in de onderaannemingsovereenkomst. Het nieuwe systeem zou gelden voor het loon dat aan alle in België tewerkgestelde werknemers verschuldigd is, zowel eigen werknemers van de onderaannemer, als gedetacheerden.
4) de oprichting van een Europees systeem van grensoverschrijdende tenuitvoerlegging van administratieve sancties en boetes.
Het bovenstaande is nog onder voorbehoud, aangezien dit voorontwerp van wet nog moet worden goedgekeurd door het parlement. Dat de regels inzake detachering van buitenlandse werknemers een stuk strenger zullen worden, staat wel al als een paal boven water.
Bron: FOD Kanselarij van de Eerste Minister, Algemene Directie Externe Communicatie - persberichten dd. 17 juni 2016 en dd. 30 september 2016