Om een vlotte arbeidsorganisatie in bepaalde sectoren te vrijwaren en de werknemers te ondersteunen, voorziet een ontwerp van koninklijk besluit in een versoepeling van de regels inzake de terbeschikkingstelling van werknemers.
In het kader van de coronacrisis nam de regering nieuwe maatregelen ter ondersteuning van de werkgevers.
Principe
Behoudens strikt geregelde uitzonderingen verbiedt de wet van 24 juli 1987 om werknemers ter beschikking te stellen van derden die gebruik maken van de diensten van deze werknemers en over hen een deel van het gezag uitoefenen dat normaal door de werkgever zelf wordt uitgeoefend.
Afwijking
Het ontwerp van koninklijk besluit voorziet in een tijdelijke afwijking van dit verbod tot terbeschikkingstelling.
Deze afwijking biedt een werkgever de mogelijkheid om, naast zijn gewone activiteiten, zijn vaste werknemers ter beschikking te stellen van een gebruiker die tot de kritieke sectoren behoort en dit tijdens de periode van 1 april 2020 tot 30 juni 2020.
Voor welke ondernemingen?
Enkel werkgevers die hun vaste werknemers ter beschikking stellen van een gebruiker die tot de kritieke sectoren behoort, kunnen van deze versoepeling gebruikmaken (u vindt de lijst van kritieke sectoren via deze link).
Voorwaarden?
Om ter beschikking te worden gesteld, moeten de vaste werknemers vóór 10 april 2020 bij de initiële werkgever in dienst getreden zijn.
De voorwaarden en duur van de periode van terbeschikkingstelling moeten vóór het begin van de terbeschikkingstelling schriftelijk worden vastgesteld en door de drie partijen worden ondertekend (werkgever, werknemer en gebruiker).
Dit schriftelijk akkoord van de werknemer is evenwel niet vereist wanneer stilzwijgende toestemming een gewoonte is in de bedrijfstak waar de werknemer wordt tewerkgesteld.
Er zijn geen andere formaliteiten vereist (er moet geen toestemming worden gevraagd aan de sociale inspectie of de vakbonden).
Gevolgen?
De oorspronkelijke arbeidsovereenkomst gesloten tussen werkgever en werknemer blijft van kracht tijdens de terbeschikkingstelling. De gebruiker wordt evenwel hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de sociale bijdragen, lonen, vergoedingen en andere voordelen die hieruit voortvloeien.
Bovendien mogen deze lonen, vergoedingen en voordelen in geen geval lager zijn dan wat de werknemers ontvangen die dezelfde functies in de onderneming van de gebruiker uitoefenen (het ‘user pay’ is dus van toepassing).
Ten slotte is de gebruiker tijdens de terbeschikkingstelling ook aansprakelijk voor de toepassing van de wetgeving op het gebied van arbeidsreglementering en -bescherming. Dit geldt zowel voor de regels inzake arbeidsduur als voor de regels inzake veiligheid en gezondheid van de werknemers.
Tijdelijke maatregel
Deze maatregel treedt in werking op 1 april 2020 en is tot 30 juni 2020 van toepassing.
Dit artikel werd opgesteld onder voorbehoud van de publicatie van de wettelijke teksten. Zodra we in het bezit zijn van de definitieve teksten, zullen we ons artikel aanpassen en u op de hoogte brengen.