23/09/24

Gewijzigde betalingstermijnen bij overheidsopdrachten

Maandag verscheen in het Belgisch Staatsblad het KB van 12 augustus 2024 tot wijziging van het KB Uitvoering wat de betalingsregels betreft. Met dit KB komt de regelgever tegemoet aan de zienswijze van het Hof van Justitie. 

In het arrest C-585/20 van 20 oktober 2022 had het Hof immers geoordeeld dat de Spaanse betalingsregeling die voorzag in een termijn voor goedkeuring en betaling van de opdracht van maximaal 60 dagen in strijd is met de Europese richtlijn betreffende bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties. België kende een gelijkaardige regeling. Tot nu. 

  • Het KB van 12 augustus 2024 vervangt de huidige verificatie- en betalingstermijn, die allebei maximaal 30 dagen mogen bedragen (60 dagen in totaal), door één enkele behandelingstermijn van maximaal 30 dagen, waarbinnen zowel de verificatie als de betaling zal moeten plaatsvinden. 
  • Afwijkingen zijn slechts mogelijk als dit objectief gerechtvaardigd is door de bijzondere aard of eigenschappen van de opdracht, wanneer dit niet kennelijk onbillijk is jegens de opdrachtnemer en wanneer dit uitdrukkelijk wordt vermeld in de opdrachtdocumenten. Slechts wanneer aan die (cumulatieve) voorwaarden is voldaan, kan de behandelingstermijn worden verlengd tot maximaal 60 dagen. 
  • De regelgever heeft wel een specifiek betalingsregime voorzien voor bepaalde overheidsopdrachten in de gezondheidszorg. Daar blijft in principe een behandelingstermijn gelden van 60 dagen.

Deze regels zijn van toepassing op alle overheidsopdrachten die onder het toepassingsgebied van het KB Uitvoering vallen en dit vanaf 1 januari 2025. 

In geval van vragen kan u steeds terecht bij ons Regulatory-team! 

Lore Derdeyn
Brecht Plessers

dotted_texture