Een Koninklijk Besluit van 24 september 2013 dat in het Belgisch Staatsblad van 27 september 2013 (2de editie) verscheen, breidt het loonbegrip dat in aanmerking genomen wordt voor de berekening van de socialezekerheidsbijdragen uit. Vanaf 1 oktober 2013 worden bijna alle vergoedingen die betaald worden aan de werknemer volgend op de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen, en dit zowel voor de werkgever als de werknemer. Er worden wel nog twee uitzonderingen voorzien.
Tot 1 oktober 2013 werden de klassieke verbrekingsvergoedingen, de beschermingsvergoedingen voor personeelsafgevaardigden (in de OR en/of het CPBW) en vakbondsafgevaardigden, alsook de niet-concurrentievergoeding als tegenprestatie voor een beding gesloten vóór het einde van de arbeidsovereenkomst, ontegensprekelijk onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen.
Daarnaast werd de uitwinningsvergoeding verschuldigd aan handelsvertegenwoordigers uitgesloten van socialezekerheidsbijdragen.
Niettemin bleven vragen rijzen omtrent de al dan niet onderwerping aan socialezekerheidsbijdragen van bepaalde vergoedingen, zoals de vergoeding voor de schending van een werkzekerheidsbeding. Ook de vraag omtrent de al dan niet onderwerping aan socialezekerheidsbijdragen van niet-concurrentievergoedingen betaald krachtens een overeenkomst gesloten na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst bleef delicaat. Bij bepaalde werkgevers bestond de neiging om een beroep te doen op dit type vergoeding om de betaling van socialezekerheidsbijdragen op een gedeelte van de sommen verschuldigd aan de werknemer bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, te ontlopen.
De nieuwe bepalingen, die in werking traden op 1 oktober 2013, wijzigen de situatie:
- - het loonbegrip dat in aanmerking komt voor de onderwerping aan socialezekerheidsbijdragen wordt uitgebreid naar vergoedingen betaald aan een (ex-)werknemer krachtens een niet-afwervingsverbintenis en/of niet-concurrentieverbintenis in een overeenkomst gesloten tussen werkgever en (ex-)werknemer binnen een termijn van 12 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst;
- - bepaalde uitzonderingen die ertoe strekten om het loonbegrip in het socialezekerheidsrecht te beperken, werden uit de tekst van het koninklijk besluit geschrapt, zodat alle vergoedingen die betaald worden naar aanleiding van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst voortaan onderworpen zijn aan socialezekerheidsbijdragen. Zijn voortaan onderworpen: uitwinningsvergoedingen, beschermingsvergoedingen (in geval van moederschap, tijdskrediet, educatief verlof, pesten, discriminatie, etc.), vergoedingen voor de schending van een werkzekerheidsbeding in een collectieve of individuele arbeidsovereenkomst of nog de vergoedingen voor misbruik van ontslagrecht van een bediende;
- - de sluitingsvergoeding blijft uitgesloten van het loonbegrip. Hetzelfde geldt voor (i) de vergoeding wegens collectief ontslag krachtens CAO n°10 en (ii) de vergoeding waarop een arbeider recht heeft in geval van willekeurig ontslag, voor zover dit recht is ontstaan vóór 1 januari 2014.
Deze hervorming is tevens van toepassing op vergoedingen die de werkgever aan de werknemer betaalt in de loop van de arbeidsovereenkomst omwille van, bijvoorbeeld, schade die de werknemer lijdt als gevolg van de niet-nakoming door de werkgever van zijn verbintenissen (tekortkoming aan de verbintenis om een bedrijfswagen ter beschikking te stellen, etc.).
Aarzel niet om ons te contacteren indien u meer informatie wenst over dit onderwerp.